Vissza az előző oldalra

Cégeladás

Share Button

Betéti társaság esetében a cégeladás tulajdonképpen a tagok változását jelenti. A korábbi tagok társasági szerződés módosítása keretében kilépnek a cégből, míg az új tagok abba belépnek.

A kilépő tagokkal a társaságnak el kell számolni. A belépő tagok a társaság általános jogutódaiként veszik át a céget és működtetik azt tovább. A Korlátolt Felelősségű Társaság eladása üzletrész eladás révén valósul meg.

A tagok – egyszemélyes társaságok esetében az alapító tag – az üzletrészét általában adásvétel keretében ruházza át a vevőre.

Sokszor előfordul, hogy az adásvételi ár több, mint az alapításkor meghatározott érték – azaz a névérték.

Fontos tudni, hogy üzletrész eladáskor – ha névérték felett történik – a különbözet után 16% személyi jövedelemadót kell fizetni. Ezért érdemes például eladás előtt – törzstőke felemeléssel – az üzletrész névértékét az eladási árhoz igazítani.

A társaság tulajdonában lévő ingatlan adásvétel történhet úgy is, hogy csak az ingatlan kerül eladásra és ennek ellenértéke a társaság bevétele lesz, de úgy is, hogy a társaság kerül eladásra a tulajdonukat képező ingatlannal együtt.

Ez utóbbi esetben teljes üzletrész eladás történik, amely ellenértékét a tagok kapják. Annak megítélése, hogy melyik verzió az előnyösebb szakmailag jártas ügyvéd és könyvelő bevonásával történik. Az üzletrész eladásához ügyvédi okirat szükséges és azt a tagjegyzéken is át kell vezetni, továbbá be kell jelenteni a cégbíróságnak.

Vélemény, hozzászólás?