Vissza az előző oldalra

Okiratszerkesztés közös megegyezéses váláshoz

Share Button

A házasságok sokszor válással végződnek. Ennek könnyítését szolgálják az ún. házastársi vagyonközösség megszüntetési megállapodások.

Ha a felek megegyeztek egymással a vagyon megosztásában és közös megegyezéssel kérik házasságuk felbontását a bíróságtól, akkor ügyvédi okiratba foglalhatják a válás és a megosztás részleteit.

Ez az okirat kerül benyújtásra a bírósághoz, aki azt jóváhagyja és ezáltal a felek elváltnak tekintendőek.

Az ügyvédi okiratban, ha közös gyermek van annak elhelyezéséről, tartásáról, láthatásáról kell egyezséget kötniük. A közös lakás használatát a jövőre nézve meg kell határozniuk.

Lehetőség van házastársi tartásra vonatkozó megállapodást kötni, de ez ritkán fordul elő.

A házastársak közös ingó és ingatlan vagyonát is érdemes ezen megállapodásba foglalni, mert így – bírósági jóváhagyással – véglegesen megszűnik a házastársak között minden közösködés.

A jóváhagyott egyezség ugyanis az ingatlan- nyilvántartásba is bejegyzést nyer.

Jó hír, hogy vagyonszerzési illetéket sem kell fizetni az ilyen jellegű vagyonmegosztás során – hiszen a házastársi közös vagyon megosztási megállapodással mindkét házas fél azt kapja, ami amúgy is az övé volt, azaz vagyonszerzés nem történik.

Javaslom tehát, hogy az okirat kellő gondossággal legyen megfogalmazva, amelyhez szakmailag jártas ügyvéd közreműködését vegyék igénybe .

Vélemény, hozzászólás?