Vissza az előző oldalra

Üzletrész átruházása

Share Button

A legismertebb és legkedveltebb társasági forma a Korlátolt Felelősségű Társaság. Ennek oka, hogy viszonylag gyorsan egy magánszemély vagy cég által– aki lehet külföldi is – pár nap alatt létrehozható.

A Kft. törzsvagyonát az alapító tőkéje jelenti. Ezt más néven üzletrésznek hívjuk.

Kft. alapításához a törzstőke minimum összege: 3.000.000 Ft szükséges.

A tagok törzsbetétei különböző mértékűek lehetnek, az egyes törzsbetétek mértéke azonban nem lehet kevesebb 100.000 Ft-nál.

A törzsbetétnek forintban kifejezettnek és 10.000-rel maradék nélkül oszthatónak kell lennie. Egy törzsbetétnek több tulajdonosa is lehet.

Az üzletrész forgalomképes, azaz eladható, elajándékozható. Az értéke az az összeg, amelyet az átruházás pillanatában forgalmi értékként képvisel.

Ezt általában egy cégátvilágítás mutatja ki legegzaktabbul.

Ha az érték több mint az alapításkor meghatározott érték – azaz a névérték – akkor az eladási ár is több lehet a névértéknél.Tulajdonképpen hasonlít a részvényhez.

Fontos tudni, hogy üzletrész eladásakor – ha  az névérték felett történik – a különbözet után 16% személyi jövedelemadót kell fizetni. Ezért érdemes például eladás előtt – törzstőke felemeléssel – az üzletrész névértékét az eladási árhoz igazítani.

Az üzletrész átruházása ügyvédi okirattal történik és azt a tagjegyzéken is át kell vezetni, továbbá be kell jelenteni a cégbíróságnak.

Vélemény, hozzászólás?