Vissza az előző oldalra

Инфрмационный бюллетень от 14.08. 2014 г.

Share Button

Augusztusi hírlevelünkből az alábbiakról tájékozódhat.

Ki jogosult elővásárlási jogra az új földtörvény szerint?

A 2013.évi CXXII. Törvény szerint elővásárlási jog illeti meg a
a) Magyar Államot;
b) a földet használó olyan földművest,
ba) aki helyben lakó szomszédnak minősül,
bb) aki helyben lakónak minősül, vagy
bc) akinek az üzemközpontja olyan településen van, melynek a közigazgatási határáról közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van a föld fekvése szerinti település közigazgatási határától;
c) az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül,
d) az olyan földművest, aki helyben lakónak minősül,
e) az olyan földművest, akinek az üzemközpontja olyan településen van, melynek a közigazgatási határáról közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van a föld fekvése szerinti település közigazgatási határától.

Magyar gyökerekkel rendelkező svájci állampolgár vagyok, magyar állampolgárságom nincs. Svájc nem az unió tagja. Vásárolhatok-e balatoni zártkerti ingatlant?

Az új földtörvény megengedi svájci állampolgár részére is a magyarországi földvásárlást nemzetközi szerződésalapján, a 2006 évi CXV törvény 7. cikk szerint. Ez azt jelenti, hogy az uniós állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek Svájc állampolgárai is.

Magyar vagyok. Agrártudományt tanulok Németországban, a Bonni Egyetemen. Lehetek-e már a tanulmányok befejezését megelőzően agrárgazdálkodó Magyarországon, nyithatok e egy saját sertésneveldét, vehetek-e ehhez tanyát, vagy bérelhetek-e?

Földműves Ön akkor lesz Magyarországon Önt is nyilvántartásba veszik A nyilvántartást a Földhivatal vezeti és a 38/2014 (II.24) Kormányrendelet szól róla. A nyilvántartásba vételhez a megfelelő iskolai végzettséget igazolni kell. Külföldön szerzett agrárvégzettségét honosítani szükséges. A külföldön szerzett agrárdiploma honosításával kapcsolatban bármely magyarországi agrárkamaránál érdeklődhet, vagy Budapesten, az Oktatási Hivatalban.

http://www.oktatas.hu/kapcsolat/kozponti_ugyfelszolgalat

Az Ön elképzelése ezt követően valósulhat meg.
Termőföldet magánszemélyként 1 hektárig vásárolhat, regisztrált agrárgazdálkodóként max.300 HA földet vásárolhat, ill. további 900 HA földet bérelhet.
Automatikus-e az elbirtoklás?
Balatongyörökön 1997-ben vásároltam egy 897 m2-es rétet.
Ez a terület nem volt bekerítve, és csak a 2014-es kimérésnél derült ki, hogy 125 m2-t vissza kell, hogy adjak, mert rossz helyen volt a kerítés.
Időközben 17 évig háborítatlanul használtam az ingatlant a helytelenül bekerített területen.
Szeretném tudni, tulajdonosává váltam-e a teljes 897 m2-es területnek, mivel a törvény szerint az elbirtoklás 15 év?
Az elbirtoklás nem automatikus. Ha a szomszéd nem ismeri el egy okirattal az Ön elbirtoklását, azt csak bíróság állapíthatja meg.

Magyar Német állampolgár vagyok. Van egy földterület (legelő), aminek én vagyok már több éve a tulajdoni lapra is bejegyzett haszonélvezője. A tulajdonos a szomszédom, aki nem rokonom. A területen a lovaim legelnek. Mennyiben érintenek engem az új földtörvény rendelkezései?

2014.05.01-től a haszonélvezet jogot megszűntnek kell tekinteni mindazok esetében, ahol a tulajdonos és a haszonélvező nem közeli hozzátartozó – annak ellenére, hogy a tulajdoni lapról még törölve nincs. A közeli hozzátartozók esetében is a haszonélvezet időtartama maximum 20 év lehet. Ugyanez igaz az ilyen ingatlanra bejegyzett használati jogokra is. 2014 09.01-től pedig az ilyen ingatlanoknál ahol a haszonbérlő a haszonélvező volt, ez a haszonélvezeti jog is megszűnik.
A megszűnő jogot a földhivatalok hivatalból törlik, és erről a törlést követően értesítik az érdekelteket.

Felhívás!
2014 októberében konferenciát szervezek Siófokon német szinkrontolmácsolással, melynek fő témája a magyar föld megszerzése külföldiek részéről.

A konferencia előadója Dr. Andréka Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, aki a törvényalkotásban személyesen is részt vett.

A konferencián a hallgatóság nyílt fórum keretében kaphat választ előzetesen emailben hozzám eljuttatott kérdéseire.

Ha Ön szeretne a konferenciával kapcsolatban bővebb tájékoztatást kapni és / vagy a földtörvénnyel kapcsolatban Önnek is van kérdése, kérem jelezze ezt az alábbi emailcímen: info@drszasz.hu

Értesüljön elsőként az új jogszabályváltozásokról!
Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Leave a Reply