Vissza az előző oldalra

2013.01.09-től kötelező az energiatanúsítvány

Share Button

2013. január 9-től az energetikai tanúsítvány lakás eladása esetén kötelező és előfeltétele a tulajdonos változás földhivatali bejegyzésének.  Az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni a tanúsítvány kódszámát is, továbbá azt  pl. hogy a vevőnek  átadásra került. Nem szükséges hogy az adásvételi szerződés melléklete legyen.

Az épületek energetikai tanúsítványa az ingatlan energiafogyasztási szintjét mutatja meg egy skálán, amely a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A tíz évig érvényes tanúsítvány emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira.

A 2006 szeptemberétől építési engedélyt kapott épületek közül januártól csak az kaphat használatbavételi engedélyt, amelyre elkészíttették az energetikai tanúsítványt.

A tanúsítvány fontos része az a javaslatcsomag, amely hasznos üzemeltetési tanácsokat tartalmaz, illetve rámutat a ház vagy a lakás energetikai szempontból „gyenge pontjaira”. A javaslatok segítséget nyújtanak abban, hogy a legkisebb költségráfordítással legyen elérhető a legnagyobb energia-megtakarítás a használat vagy a korszerűsítési munkák során.

Fontos tudni, hogy az alábbi épületek esetén nem kell energetikai tanúsítványt készíteni:

a)különálló épületek esetén  az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (de társasházak esetén    az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű  lakások nem kivételek)

b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (nem téliesített csak nyári rendeltetésű üdülő)

c) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre ( pl. ideiglenesen felállított épület )

e) műemlék épület

f) a mezőgazdasági rendeltetésű épületre ( gazdasági épület)

g)  műhely rendeltetésű épületre

Olyan  különálló épület eladása  esetén,  amely  50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű  nem kell tanúsítványt készíttetni, elég a szerződésben rögzíteni  hogy pl. a felépítmény 35 nm2 – ezért nem készült tanúsítvány.

Vélemény, hozzászólás?