Vissza az előző oldalra

Adózási szempontból mi a legkedvezőbb módja egy üzlethelyiség átruházásának?

Share Button

Egy üzlethelyiségről lenne szó, melyet 2013 -ban egy magánszemély vásárolt 6 millió Ft -ért. Azóta nem származott belőle semminemű jövedelem vagy haszon és semmiféle értéknövelő beruházás ill. átalakítás sem történt rajta.

A tulajdonos most, 2015 őszén le szeretne mondani az üzlethelyiségről. Mi a lehető legkedvezőbb megoldás szja illetve illeték szempontból ?

Ha eladja, amennyiért vette, – 6 millióért – , akkor nincs illetek, de van 16 -os szja fizetési kötelezettsége az eladónak 1 éven belül?

Ha elajándékozná az üzlethelyiséget egy barátnak most, 2015 őszén, akkor milyen fizetési kötelezettségei vannak a megajándékozott személynek?

Szja és illeték szempontból mi lenne a mindkét személy számára legkedvezőbb  átadási, lemondási formája az üzlethelyiségnek?

Üzlethelyiség ajándékozása 18 %-al illetékel. Ezt az ajándékozott fizeti. Ajándékozó ebben az esetben semmilyen adót nem fizet.

Üzlethelyiség adásvétele 4 %-al illetékel. Ezt a vevő fizeti. Ha az eladó ugyanannyiért adja el, mint amennyiért vette az üzlethelyiséget, akkor nem fizet személyi jövedelemadót.

Vélemény, hozzászólás?