Vissza az előző oldalra

Befolyásolja-e adójogi szempontból mezőgazdasági ingatlan eladása egy lakóingatlan vásárlásával összefüggő illetékfizetési kötelezettséget?

Share Button

Értékesíteni szeretnénk egy külterületi ingatlant. Az ingatlan egy fél hektáros legelő, ami 2010 óta magánszemélyként a nevemen van. A területre cégünk épített egy épületet parkolóval, erre a részre a cégnek a földhivatalnál bejegyzett használati jogot adtam, az épület a térképen fel lett tüntetve.

A kérdésem az, hogy Ön szerint mi lenne adózás szempontjából a legkézenfekvőbb módja az épület és a terület együttes eladásának? A cég eladása egyértelműnek tűnik, a fő kérdés inkább a legelő eladása, mert ezután magánemberként szeretnék lakóingatlant vásárolni.

A tulajdoni lap ismerete nélkül az elmondottak alapján osztott tulajdon áll fenn egy külterületi ingatlanon.

Mivel a földterületet nem földműves magánszemély vevő ugyanúgy megvásárolhatja, mint a cég tulajdonban álló felépítményt – és a Vevő személye egyezősége miatt az osztott tulajdon is megszűnik – az adásvételek kivitelezhetőek, csupán a föld adásvétel érvényessége kb. fél évet vesz igénybe, annak jóváhagyása miatt.

A lakás vásárlását illetékfizetési szempontból ezen ügyletek nem befolyásolják.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!