Vissza az előző oldalra

Beköltözhet-e a tulajdonos haszonélvezettel terhelt lakásban?

Share Button

Édesapám 2010-ben hunyt el. Örököltem utána mindkét ingatlanából 1-1 negyedrészt. Viszont mindkettőn a neje (mostohaanyám) a haszonélvező.

Szeretném megtudni, hogy ilyenkor, ha nem akarja kifizetni a jogos örökségemet, akkor a két ingatlanból valamelyikbe beköltözhetek?

Az özvegyi jog holtig tartó haszonélvezetet jelent az örökölt ingatlanokon.

A haszonélvező ezen jogáról saját elhatározásából lemondhat, vagy az örökösnek ezen jogát eladhatja.

E körben Ön pénzben megválthatja a haszonélvezeti jogot, de arra igényt nem tarthat, hogy a haszonélvező Önnek fizessen, csupán akkor, ha Öntől megvásárolja az örökölt ingatlanrészt.

Adásvétel esetén, mivel a haszonélvezet és a vásárolt tulajdonjog egy kézbe kerül, a haszonélvezet automatikusan törlődik, és a haszonélvező tulajdonossá válik.

Fontos tudni, hogy adásvételi szerződés kötésére senki nem kötelezhető, az csak egyező közös akarattal jöhet létre. Ha ilyen közös megegyezés nem születik Önök között, a haszonélvező élete végéig jogosult az ingatlan használatára.

A haszonélvező halála esetén azonban Ön törölheti ezt a jogot az ingatlan-nyilvántartásból a haszonélvező halotti anyakönyvi kivonatának bemutatásával, ezáltal az ingatlanrész tehermentes tulajdonosa lesz.

Vélemény, hozzászólás?