Vissza az előző oldalra

Bérbe adható-e a tulajdonos által a haszonélvezettel terhelt ingatlan?

Share Button

A tulajdonomban lévő ingatlanon édesanyámnak haszonélvezeti joga van, mely a vásárláskor szerződéssel keletkeztetett részére.

Az ingatlanban csak ő lakott 2005 óta, ez idő alatt tetemes mennyiségű közüzemi tartozást halmozott fel, melynek következtében kikapcsolták a közműveket. Emiatt a viszonyunk nagyon megromlott. Ő, általam ismeretlen helyre költözött.

Van e lehetőségem az ingatlant bérbe adni, édesanyám hozzájárulása nélkül? Esetleg van e lehetőség a haszonélvezetet megszüntetni?

A haszonélvezőnek  kötelezettsége, hogy  mindenkor a „rendes gazdálkodás” szabályai szerint köteles a dolgot birtokolni, használni, illetve hasznosítani. Ez azt is jelenti, hogy az ingatlant rendeltetésszerűen köteles használni és viselni a fenntartással kapcsolatos költségeket mint pl.  közüzemi díjak stb.

Ha a haszonélvező a  birtoklás, a használat és hasznosítás jogával nem él és azt másnak sem engedte át, akkor ezeket a jogokat maga a tulajdonos is gyakorolhatja azaz az ingatlant  lakhatja, hasznosíthatja, bérbe adhatja.

Fontos tudni hogy az ingatlant a tulajdonos el is adhatja – haszonélvezettel terhelten – a haszonélvezőnek a szerződést nem kell aláírnia.

A haszonélvezeti jogot egyoldalúan a haszonélvező – lemondással – megszüntetheti.

Kétoldalú megszüntetésről akkor beszélünk ha a haszonélvezeti jog értékét a tulajdonos a haszonélvezőnek megfizeti.

Mivel nem lakja az ingatlant a haszonélvező – javaslom ezt a megoldást preferálja. Életszerű, hogy ha nem akarja lakni az ingatlant a haszonélvező  – a megváltási értére igényt kíván tartani.

Mindezen körülmények az Önök közötti megegyezést segítik elő.

Vélemény, hozzászólás?