Vissza az előző oldalra

Csökkenthető -e a köteles rész mértéke a ráfordításokkal?

Share Button

Férjem egy lakótelepi ingatlant és egy hétvégi házat kapott Anyukájától ajándékozási szerződéssel.

Az ajándékozás három éve történt, Anyukája abban az évben halt meg. Három év elteltével követeli a testvére a köteles részt. Ez idő alatt mi minden rezsit, adót fizettünk.

Az ingatlanok ebben az évben eladásra kerültek, az évek során a rezsit, adót mi fizettük. A temetést is mi fizettük. Anyukája csak ránk számíthatott. Többször volt kórházban, mindennap én ápoltam. A hétvégi házat nem használtuk, de 2003 (férjem Édesapja halála) óta mi tartottuk karban. Fűnyírás, fák permetezése.

A köteles rész kifizetésénél csak a számlával bizonyítható költségek bizonyos részét lehet levonni, vagy figyelembe lehet venni azt, hogy mennyi munkánk volt a kert gondozásában, a lakás rendben, tisztán tartásában az elmúlt három évben?

A PTK szerint az örökhagyó által a halálát megelőzően bárkinek juttatott ingyenes adomány értékét a köteles rész alapjához hozzá kell számítani. Az érték a juttatáskori un. tiszta érték (forgalmi érték). Az időtartam 2014 03.15-től 15 év helyett 10 évre csökkent.  A köteles részt minden teher és korlátozás nélkül kell kiadni.

Vélemény, hozzászólás?