Vissza az előző oldalra

Eladható-e egy haszonélvezeti joggal terhelt lakás?

Share Button

A kérésem arra irányul, hogy holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt lakást a haszonélvező tudta és hozzájárulása nélkül törvényesen el lehet-e adni?

Édesanyám, aki a lakás tulajdonosa volt lakásmaffia áldozata lett és az adás-vételi szerződésben nem szerepel, hogy a nagyapám (aki a haszonélvező) hozzájárult volna az eladáshoz.

Egy ilyen szerződést valamilyen alapon meg lehet támadni? Azért lenne fontos erre választ kapnom, mert a nagyapám haszonélvezeti joga miatt lakhattam eddig a lakásban, viszont ő sajnos nemrég elhunyt, és így a tulajdonos rendelkezhet felette, nekem pedig el kell hagynom a lakást. (Ez igen problémás, hiszen még iskolába járok és nincs annyi jövedelmem, hogy fenntartsam magam.)

Ha sikerülne az adás-vételi szerződést bírósággal érvényteleníteni, akkor édesanyám visszakaphatná a lakás tulajdonjogát?

A haszonélvező az adásvételi szerződést nem kell, hogy aláírja abban az esetben, ha a tulajdonos az ingatlant haszonélvezeti joggal terhelten adja el.

A haszonélvező csak abban az esetben szerződő fél, ha ő is eladja a haszonélvezeti jogát, mint vagyon értékű jogot, vagy ingyenesen lemond a haszonélvezetről, azaz megszünteti a haszonélvezeti jogát.

Ha az első eset történt – azaz haszonélvezeti joggal terhelt eladás – akkor a az új tulajdonos a halotti anyakönyvi kivonattal töröltetheti a fennálló haszonélvezeti jogot és tiszta tulajdonként az ingatlant birtokba veheti vagy bérbe adhatja. Bírósági eljárás indítása helyett, próbáljon megegyezni egy kedvezményes bérleti szerződés megkötésére a tulajdonossal.

 

Vélemény, hozzászólás?