Vissza az előző oldalra

Élettársakra mIlyen öröklési szabályok vonatkoznak?

Share Button

11 éve élek élettársi kapcsolatba( nem bejegyzett ) 2 kiskorú gyermekünk született.

A párom hivatalos esküvőt nem szeretne, arra hivatkozva,hogy szamara a papír nem fontos. Az idő múlásával azonban számos más tényező kerül prioritásba számomra, és bár nekem sem a papír a fontos, úgy érzem és gondolom, hogy ha a kapcsolatunkba valamilyen gond adódna, akkor vesztesként kerülnék ki.

A lakásunk 15% -a van az én nevemen, a többi a párom neven szerepel, a lakás költséget is ő fizeti. 6 éve vagyok gyesen, az ingóságok nagy részét én vettem.

Kérdésem az lenne, hogy az élettársi kapcsolatnak mik a buktatói? A kapcsolat megromlása esetén engem semmi nélkül akár ki lehet tenni a lakásból? A legrosszabb szituáció ( elhalálozás) eseten a párom szülei és testvére igényt tarthat-e valamire ( két kiskorú gyerekünk van, a párom nevére vette őket).

Öröklési jogi szempontból az élettársa rokonsága nem lehet örökös, mert Önöknek közös vér szerinti gyermekeik vannak. Leszármazó esetén ugyanis ők az örökösök. Az életközösség jelenlegi formájában Ön viszont nem lehet örökös.

Ha a szükséges nyilatkozatot nem teszik meg, a házastársakéhoz hasonló örökösi minősége Önnek nem keletkezik élettársa halála esetén.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!