Vissza az előző oldalra

Haszonélvezettel terhelt hagyaték átadása

Share Button

Tegnap temettük el apukámat 51 éves volt, én 23 éves vagyok, férjezett kismama 9.hónapban.

Szüleim elváltak 2000-ben 10 évig voltak együtt, családi házunkat vidéken vettük annak idején apukám örökségéből.

Apukám újra házasodott 2004 ben,most júniusban lett volna 10 éve.

A mostani feleségével felvettek 2500 svájci frankos hitelt ami a házra van terhelve, de van sok bútor is illetve lakókocsi csónakmotor a házban. Az özvegy oda van bejelentkezve de az anyjánál van nagy részt mert nem jól voltak apámmal. A ház szinte ugyanaz minden bútor minden ami benne van, mint mikor anyukámmal éltünk ott, csak ki van festve.

Anyukám párját szeretném meghatalmazni hogy legyen ott helyettem a hagyatékin, kérdésem az hogy ilyen esetben mit tudunk tenni?

Én a férjemmel egy ismerős lakásában lakok ingyen a más bútorával. Hogy tudnék hozzá jutni a régi fényképekhez szekrénysoromhoz cuccaimhoz ami ott van?

Hogy tudnám azt elérni hogy ne semmizzen ki engem meg a születendő kislányom az özvegy? Nekem oda mikor lesz bejárásom? Én haza költözhetek? Apukám a kislányomra akarta íratni a házat de már nem élte meg….

Az új ptk szerint a volt házastárs özvegyi joga az utolsó közös lakásra, és annak összes berendezési tárgyára kiterjed.

Önnek választási lehetősége van, hogy örököl egy gyerekrészt az özveggyel együtt, de a hagyatéki terhekkel együtt (banki tartozás), vagy visszautasítja az örökségét, és ezáltal mentesül a hagyatéki terhek alól is.

Az ingatlan bútorzatának használatára az özvegy haláláig nem tarthat igényt.

Fontos tudni, ha Ön visszautasítja az örökséget, ami adott esetben tartozást is jelent, akkor az Ön gyermeke lép az Ön helyébe.

Ha a gyermek 18 éves lesz, saját jogán szintén visszautasíthatja az örökséget, ha kiskorú, a visszautasításhoz a gyámhivatal közreműködése is szükséges.

 

Vélemény, hozzászólás?