Vissza az előző oldalra

Hogyan adható el a szóban testvérnek ajándékozott ingatlan, ha az korábban nem került a megajándékozott nevére?

Share Button

Szüleink halála után a testvéremmel együtt 50-50%-ban örököltük a szülői házat, amit a hagyatéki határozatban a bíróság 3 millió Ft-ra állapított meg.

A hagyatéki tárgyalás után kb. két évvel testvérem szóban lemondott a javamra az ingatlanról. Én az ingatlan felét 1,5millió Ft-ot kifizettem neki.Szerződést a mai napig nem írtunk a lemondásról és a kifizetésről sem.

Én az ingatlant szeretném eladni.Utólag lehetséges -e a lemondásról és a kifizetés tényéről szerződést írni? Hogyan tudom értékesíteni az ingatlant?

Közeli hozzátartozók között az ingatlan adásvétel illetékmentes. Ebből a szempontból a testvér közeli hozzátartozónak minősül. A testvérnek való ingatlan ajándékozás is illetékmentes.

A kérdéses ingatlan eladását két lépcsőben is megoldhatják: a testvér utólag eladja vagy elajándékozza Önnek az ingatlan felét és ezt követően Ön az ingatlan egészét értékesítheti saját jogán.

Egy lépésben egy szerződésben is történhet az ügylet, ha mindketten eladóként szerepelnek az adásvételi szerződésben , de a testvér az Őt illeti vételárat Önre engedményezi.

Vélemény, hozzászólás?