Vissza az előző oldalra

Hogyan biztosítható a bejárás egy telekre, melynek jelenleg sehonnan sincs bejárata?

Share Button

Van egy örökölt zártkerti ingatlanom, (kivétele megtörtént a zártkerti ingatlannak). A kérdésem, amire az Önkormányzat nem igazán adott tisztességes választ: A kertbe nem lehet sehonnan!!!! sem bemenni, állítólag ahol most bejárunk az önkormányzati terület, mellettünk házak, kertek stb. minden ki van építve, a mi területünkre még egy szolgalmi út sem lett kijelölve, vagy megadva.

Ezt a területet én édesanyám hagyatékaként (nem is tudtam róla 2007-ig) örököltem.Ma kukoricát ültetünk rá, de állítólag illegálisan tudunk csak bemenni a kertünkbe. Hiába kértem bejárási lehetőséget sehonnan sem kaptam meg.

Ilyenkor mit lehet tenni? El szeretném adni de így, hogy nincs hivatalos bejárási lehetőség nem igazán fogom tudni értékesíteni. A terület egyébként nagyon szép. 1780m2 négyszögletes alakú telek, ill. terület. a szomszédok nem járultak hozzá, hogy víz, vagy villany bekötését lehetővé tegyem.

Évekig egy bácsi művelte, és amikor megtudta, hogy van tulajdonosa a teleknek, …… Nem részletezem.

Minden telek-tulajdonosnak joga van az ingatlana megközelítéséhez, ha ez máshogy nem lehetséges, a megfelelő közvetlenül szomszédos ingatlanon történő átjárással. A polgári jogban az ilyen telket uralkodó teleknek hívják, míg azt a telket, amely ilyen Ptk. szerint átjárási lehetőséget kell biztosítani: szolgáló teleknek.

Ez lényegében átjárási útszolgalom, melyet vagy közös megegyezéssel az ingatlanokra (uralkodó és szolgáló telek) rá lehet jegyeztetni, vagy annak megállapítása bíróságtól is kérhető.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!