Vissza az előző oldalra

Hogyan járjanak el az örökség várományosai?

Share Button

Már régebben meghalt édesanyám, egyik lány testvére még él,-80 éves . Kórházban van. Nincs gyermeke,férje már meghalt. Élő testvére sincs, csak a testvérek gyerekei, vagyis mi unokatestvérek öten.

Tulajdonában van egy lakás,- végrendelet nincs. Ha jól tudjuk,elhalálozása esetén a jog szerint mi öten leszünk az örökösök.

Mivel ő az élete hátra levő részét krónikus osztályon akarja leélni, tehát úgy néz ki, hogy kórházban fog elhalálozni majd,- mit kell és hogyan kell nekünk eljárni hagyaték ügyben.

Meg kell állapodnunk hogy ki intézi a temetését, a hagyatéki ügyben is ugyan az a személy járjon el?, és hogy a végzés után ki adhatja el a lakást?

A hatóság osztja szét a végzésben leírtak szerint az örökölt pénzt, vagy mi magunk között az előírásnak megfelelően? Szóval hogyan kell lépegetni az elhalálozása után, mivel öt örökös van és egy üres lakás?

Az illetékes önkormányzatnál kell a hagyatéki eljárást megindítani a halotti anyakönyvi kivonattal és a tulajdoni lappal.

Öt örökös fog idézni a közjegyző a hagyatéki tárgyalásra. Itt az örökösök  egyenlő mértékben örökölnek – de köthetnek más egyezséget is.

A tulajdoni jogukat a hagyaték átadó  végzéssel jegyezteti be a közjegyző a földhivatalnál  és ugyanígy  adja át a pénzhagyatékot is.

Ezt követően az ingatlant eladhatják és a vételárat egymás között feloszthatják Javaslom, hogy a  költségeket (temetés.. stb) egyenlő arányban viseljék.

Vélemény, hozzászólás?