Vissza az előző oldalra

Hogyan készíthető végrenelet? Hol lehet letétbe helyezni?

Share Button

Édesanyám végrendelkezni kíván a tulajdonában lévő házas ingatlanról. Két gyermekemet, unokáit jelölné meg, 50-50%-ban örökösnek. A végrendeletben az én számomra egy nyaralót hagyományozna 100%-ban. Ezt megteheti, nem lesz probléma majd anno a hagyatéki tárgyalásnál, mivel én lennék az egyedüli örökös?
Itt most a köteles részre gondolok….hivatalosan nem akarnák nekem megadni? Én úgy gondolom, hogy a nyaralóval én meg kapnám ami nekem jár.
Még annyi, hogy a végrendeletet készítheti ügyvéd, vagy közjegyzőnek kell-e elkészíteni? Ráadásul letétbe is helyezné édesanyám a végrendeletet, ezt hol teheti meg?

A végrendeletet örökhagyó saját maga írhatja és aláírhatja vagy 2 tanú előtt elismerheti, hogy ő írta alá.

Végrendeletet, amelyet nem saját kezűleg írt vagy ügyvéd vagy közjegyző készíthet örökhagyónak, ezt az ügyvédi vagy közjegyzői nyilvántartásba is el lehet helyezni.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy örökhagyó halála esetén az illetékes közjegyzőnek ezen nyilvántartásokat meg kell keresni, abból a célból, hogy történt e végrendelkezés.

A végrendeletben természetesen az Ön gyermeke és unokája örökösként nevezhető, Ön a nyaraló hagyománnyal az ún. köteles részét kielégítettnek tekintheti. A köteles részről ugyanis tudni kell, hogy csak igényérvényesítés esetén jár. Tehát ha Ön a hagyatéki eljárásban köteles rész igényt nem terjeszt elő a végrendelet szerinti öröklés lép hatályba.

Vélemény, hozzászólás?