Vissza az előző oldalra

Hogyan köthető eltartási szerződés tartással terhelt ingatlanra?

Share Button

Szomszédommal, szó esett arról, hogy átvállalnám anyagi nehézségeit, azonban a tulajdoni lap áttekintését követően láttam, hogy van bejegyezve “elidegenítési és terhelési tilalom az öröklési szerződésben foglaltak biztosítására” címszóval egy személy.

Elmondta, hogy ő fizeti a számláit, azonban személyesen kapcsolatot nem tart vele, gondozni nem gondozza. Szó esett arról, hogy szeretne velem egy ilyen tartási szerződést kötni, hogy mivel korábban is rendszeresen ápoltam, így a jövőben honorálná. A bejegyzett illetővel nem tartja a kapcsolatot.

Kérdésem az, hogyan tudnánk megoldani, hogy az öröklési szerződésből esetleg kivegyük vagy van-e lehetőség arra, hogy ugyanolyan részesedéssel én is kivehessem a “részem” az elhalálozást követően úgy, hogy a rám vonatkozó kötelezettségeket természetesen teljesítem.

Van olyan opció hogy az idős hölgy 2 személlyel is kössön “szerződést” vagy ha egy új végrendeletet írna, azzal felülírná-e a jelenlevőt, hogy ne keletkezzen a örökhagyónak anyagi problémája?

Az öröklési szerződéssel lekötött ingatlan csak úgy szabadítható fel ha az öröklési szerződést közös megegyezéssel megszüntetik a szerződést kötő felek azzal hogy egymással elszámolnak.

Ezt ügyvédi/közjegyzői okiratban kell rögzíteni.

Az ingatlanról ezt követően lehet rendelkezni egy újabb tartási/öröklési szerződéssel vagy annak örökléséről végrendelet is írható.

Vélemény, hozzászólás?