Vissza az előző oldalra

Hogyan köthető osztályos egyezség?

Share Button

A férjemmel elváltunk, de azóta is együtt élünk. A válást megelőzően végrendelkezett, amit közjegyzőnél letétbe helyezett. A végrendeletben az előző házasságból származó két nagykorú gyermeke, a közös nagykorú gyermekünk és én egyenlő arányban vagyunk örökösei. Engem a végrendeletben, mint “feleségem XY” jelölt meg.

Utána váltunk el egyéb okok miatt, de a közjegyző azt mondta a férjemnek, hogy mivel név szerint meg vagyok nevezve a végrendeletben, így nem kell módosítani azt, ugyanúgy örököse vagyok, mindegy hogy már nem vagyok a felesége.

Két kérdésem lenne: 1. Ha név szerint szerepelek a végrendeletben, de még “feleségem” megjelöléssel, akkor valóban örökölök-e? 2. Osztályos egyezség végrendelet esetén is köthető-e? Mert arra gondoltam, hogy mivel nagyon sok lenne az öröklési illeték az én örökrészem után, ezért csak egy dolgot kérnék a vagyonból és a többi rám eső részt a közös gyermekünk örökölné meg, mert ő illetékmentesen örököl.

Természetesen azt szeretném, ha az én részemet csak a közös gyermekünk örökölné. Lehet-e ez megoldás a 9% vagy a 18% illeték elkerülésére? Kell-e ebben az esetben a közös gyermekünknek illetéket fizetnie és ha igen, akkor mennyit?

A közjegyzői tájékoztatással egyet értve a végrendeleti  örökös, ha név szerint meg van jelölve a jövőre nézve egyértelműen beazonosítható. Hagyatéki eljárásba  osztályos egyezség akkor köthető ha minden  örökös/ végrendeleti örökös az egyezséget  jóváhagyja és mindenki részesedik a hagyatékból.

Az öröklési illetéket az örökhagyó közeli hozzátartozójának fizetnie nem kell. De az elvált feleség nem közeli hozzátartozó, így az illeték minimalizálása végett olyan osztályos egyezség javasolt, melyben például az Ön örökségének 90%-a legyen a közös gyermeké és Ön 10%-ot kapjon, mely után fizeti az öröklési illetéket.

Fontos tudni, hogy osztályos egyezség nem jöhet úgy létre, hogy Ön a teljes örökségét átengedi gyermekének, mert ahogy említettem az ilyen egyezség lényege, hogy minden örökösnek valamilyen részben részesülnie kell a hagyatékból.

A választ a végrendelet ismeretének hiányában tettem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!