Vissza az előző oldalra

Hogyan szüntethető meg gondnokolt személy haszonélvezeti joga?

Share Button

86 éves édesanyámat gondnokság alá kellett helyezni és gondozóházban ápolják. Én vagyok az egyetlen gyermeke, egyben kinevezett gondnoka.

Van a tulajdonomban egy kb. 10 M Ft-t érő lakás, amin édesanyámnak haszonélvezeti joga van. Állapota miatt régen üresen áll és esély sincs arra, hogy visszaköltözhessen.

Hogyan szüntethetem meg a haszonélvezetet, hogy eladhassam a lakást?

Az illetékes gyámhatóság hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy az édesanya haszonélvezeti joga –adásvétellel-megszüntetésre kerüljön.

A gyámhatóság a haszonélvezeti jog megvásárlása során értékbecsléssel kontrollálja az ingatlan aktuális forgalmi értékét, mely a haszonélvezeti jog megváltásának az alapja.

A haszonélvezeti jog értéke az ingatlan forgalmi értékének 4/20-ad része.

Ügyvéd által szerkesztett okirattal, és gyámhatósági hozzájárulással lehet az ilyen vagyoni értékű jog eladását-vételét rendezni. Az okirattal a haszonélvezeti jog az ingatlan-nyilvántartásból törölhető, és Ön mint tehermentes tulajdont a piacon értékesítheti.

A másik megoldás, ha azonnal adásvételi szerződés kötésére kerül sor, ahol Ön, mint állageladó, és édesanya mint haszonélvezeti jog eladó szerepel . Ehhez a megoldáshoz is szükséges a gyámhatóság fent írt hozzájárulása.

Vélemény, hozzászólás?