Vissza az előző oldalra

Hogyan védhető a külön vagyon élettársi kapcsolat létesítése előtt?

Share Button

Kérdésem az élettársi kapcsolat és az ingatlan használatára irányul. Van egy lakásom. Hamarosan, pár hónap múlva összeköltözöm a barátnőmmel és élettársi kapcsolatban fogunk élni.

Ha úgy alakulna, hogyan védhetem meg a lakásomat az élettársi kapcsolat megszűnése után, hogy változatlanul az enyém maradjon. Félreértés ne essék, hosszútávra tervezek.

Mi számít pontosan élettársi kapcsolatnak? „amennyiben az életközösség megszűnik, az követelhet volt élettársától tartást, aki legalább egy éven át élettársi közösségben élt, az élettársi kapcsolatból gyermek született és magát önhibáján kívül nem képes eltartani.” Komolyan, már mindenre szerződést kell írni? Holtig tartó haszonélvezeti jog sem véd meg? 1 év után több követeléssel élhet a párom?

Az élettársi kapcsolathoz képest a mai magyar jogszabályok a házastársi kapcsolatot preferálják. Ezért az élettársak közötti vagyonjogi megállapodásnak különösen nagy szerepe van.

Ha Ön külön vagyonú lakással rendelkezik, javaslom, hogy -e tényt okiratban deklarálják. Az Ön által feltett további kérdésekre is érdemes ebben az okiratban kitérni.

A tulajdonjog mellett ugyanannak a személynek a haszonélvezeti joga nem jegyezhető az ingatlan tulajdoni lapjára.

Vélemény, hozzászólás?