Vissza az előző oldalra

Ingatlan tulajdoni joga rendezése/visszarendezése adásvételt követően

Share Button

2005-ben vásároltunk egy ingatlant, melynek tulajdonjogát kizárólag az én (feleség) javára jegyeztettük be. A vételárat azonban közösen fizettük. Szeretném, ha a férjem is tulajdonosként lenne feltüntetve a tulajdoni lapon. Mit tehetünk ennek érdekében?

A házastársak között a közös szerzés  érvényesül abban az esetben is, ha a megvásárolt ingatlan tulajdonjogát kizárólag az egyik házastárs javára jegyeztetik be.

A házastárs megszerzi az életközösség fennállása alatt juttatott ingatlan fele részének tulajdonjogát akkor is, ha a földhivatal határozata a juttatásban részesülő személyként egyedül a másik házastársat tünteti fel.

A házastársi közös vagyon címén történő tulajdonszerzés nem az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre, hanem a törvény rendelkezése alapján.

Ez azonban kevés a céljuk eléréséhez. A felek között ügyvéd által ellenjegyzett tulajdonjog elismerő okiratot lehet készíteni, melyben elismerik a felek, hogy az ingatlan közös szerzemény  és kérik a Földhivatalt a tulajdonjog kiigazítására az 1 /2 –  1 / 2 –ed közös tulajdon bejegyzésére.

Fordítva is igaz.  Ha a felek közül a házassági élet-és vagyonközösség ideje alatt az ingatlanszerzésénél  mindkét  házastárs tulajdonjoga került bejegyzésre,  és szeretnék ha csak egyikőjük nevén szerepeljen – mert pl. csak az ő külön vagyonából történt a vétel -,   akkor a  felek között ügyvéd által ellenjegyzett tulajdonjog elismerő okiratot lehet készíteni.

Ebben elismerik a felek, hogy az ingatlan csak egyikőjük külön vagyonán került megvásárlásra   és ezért kérik a Földhivatalt a tulajdonjog kiigazítására az 1 /1–ed  tulajdon jog bejegyzésére.

Vélemény, hozzászólás?