Vissza az előző oldalra

Ingatlaneladás részletfizetéssel

Share Button

Van-e biztonságos lehetőség arra, hogy a házunkat részletfizetéssel adjuk el? Milyen jogi dolgokat kell figyelembe venni? 

Tulajdonjog fenntartással az eladó joghatályosan eladhat ingatlant  és a vételárra részletfizetést engedélyezhet a vevőnek.

A részlet esedékességét, fizetése módját a szerződésbe kell meghatározni. Ha az utolsó részlet is megfizetésre került a vevő jogosult a tulajdoni jog átruházására. 

Az eladó érdeke hogy a szerződésbe ki legyen kötve: egy részletfizetés bármely oknál fogva nem fizetése a teljes hátralékos vételárat esedékessé teszi – azaz haladéktalanul meg kell fizetnie a vevőnek a teljes vételárat.

Javaslom a teljesítés biztosítékaként foglalót is nevesítsenek a szerződésbe erre az esetre. Ha nem fizet a vevő határidőre az eladó jogosult a szerződéstől elállni és a foglalót megtartani továbbá köteles elszámolni a foglalón felül kapott összeggel a vevővel.

A vevő köteles az ingatlant kiüríteni az ingatlant  – ha a részletek időtartamára birtokba  vette. Erre az esetre az elszámolás rendjét , az eredeti állapot helyreállításának módját is jó ha szerződésben rendezik a felek.

Az okiratot szerkesztő ügyvéd az eladói tulajdoni jog átruházó (bejegyző) nyilatkozatot jó ha ügyvédi letétbe veszi az adásvételi  szerződés aláírásakor.  Ez biztosítja (garantálja) a vevőnek, hogy ha megfizeti a teljes vételárat tulajdonos lesz.

Vita esetén a magyar jog szabályai irányadóak. Az okirat magyar nyelvű változata kerül a földhivatali nyilvántartásba.A vevő a szerződés aláírását követő 30 napon belül az ingatlanra be lesz jegyezve „ tulajdonjog fenntartással történt eladás” jogcímen.

Ez garancia arra is hogy eladó már másnak nem adhatja el az ingatlant. Ha a részlet lejár törlik a tulajdonjog fenntartással történt eladás” jogcímet és bejegyzik a vevőt tulajdonosként  – adásvétel jogcímen.

Az eljárás során a Földhivatalnak  2x 6600.-ft eljárási díjat kell fizetni. Az ilyen adásvétel megszokott a magyar joggyakorlatban és biztonsággal kivitelezhető.

Vélemény, hozzászólás?