Vissza az előző oldalra

Földterület vásárlása osztatlan közös tulajdonban

Share Button

Mostani földtörvény alapján nem vagyok jogosult egy hektárnál nagyobb mezőgazdasági terület megvételére.

Van egy 3,2 hektáros földterület, ami a családomnak megfelelő lehet már az árban is megegyeztünk a jelenlegi egyedüli tulajdonossal. Ha ő a földjét felosztatná négy részre, akkor mi a családdal meg tudnánk venni a jelen jogi szabályok szerint.

A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonos milyen feltételek mellet tudja a földjét felosztani, marad egyedüli tulajdonosa a négy helyrajzi számú birtoknak, vagy neki is meg kell osztani a területet a családtagjai között, hogy megfelelje a földtörvénynek. A tulajdonos a földtől 100 km-re lakik és nem számit földművesnek.

Esetleg milyen más megoldást javasolna?

A földtörvény alapján, ha elvégezném az aranykalászos gazdaképzést, akkor jogosult lehetnék a föld megvételéhez, viszont eléggé hátul állnék a sorban, és az sem tetszik, hogy a tulajdonom hasznosítását korlátozzák, és ha valakinek nem tetszi vagy megtetszi, akkor el is birtokolhatják.

Megoldás:négyen osztatlan közösbe vegyék meg az ingatlant . Így 1 hektár alatt lesz mind a négyük szerzése. Fontos tudnia hogy a szerzési korlátba (1 fő/ 1 hektár) beszámít a már meglevő tulajdon vagy birtok is.

Vélemény, hozzászólás?