Vissza az előző oldalra

Osztatlan közös termőföld terület vásárlása 1/1-tulajdonúvá történő alakítás céljából

Share Button

Egy osztatlan közös tulajdonban lévő több hektáros szántóföld egyik résztulajdonosa vagyok, szeretném a többi rész-tulajdonossal egyetértésben a tulajdon közösséget megszüntetni úgy, hogy egyedüli tulajdonos legyek azaz adásvétel útján.

Az új föld törvény értelmében (ha jól tudom) nincs elővásárlási joga senkinek még az államnak sem, viszont mivel az ingatlan védett természeti területen van (tájvédelmi körzet) ezért a vonatkozó törvény szerint az államnak elővásárlási joga van.

Ebben az esetben, mely törvény rendelkezései az irányadók, illetve megvásárolhatom e ezt a területet a tulajdonostársaktól, anélkül, hogy az állam tenné meg, ugyanis azt szeretném ha a családunk tulajdonában maradna továbbra is.

Osztatlan közös föld  1/1-ed tulajdona kialakítása céljából történő adásvétel esetén elővásárlási joggyakorlás nem szükséges. Ön biztonsági okmányon írt szerződéssel az ingatlant megvásárolhatja, kifüggesztés és jóváhagyás nélkül. Ilyen esetben a Természetvédelmi Felügyelőségnek sincs elővásárlási joga.

Vélemény, hozzászólás?