Vissza az előző oldalra

Kell-e lakásvásárlás után illetéket fizetni, és ha igen, mennyit?

Share Button

Édesapám 2012. 12. hóban örökölt egy lakást, amely után az örökösödési illetéket megfizette. 2015. júniusában eladásra került a ingatlan, ami után az adásvételkor úgy tájékoztatott az ügyvéd, hogy a különbözet után kellene illatéket fizetni, de az eladás költségeit levonva ( ingatlanközvetítő díj, energetikai tanúsítvány, számlákkal igazolva). Mivel ezen összegek meghaladják az illeték költségét, így mentesül ez alól.

Most, 2015. júliusában Édesapám vásárolni szándékozik egy lakást, amit a testvéremnek, egyenesági rokonának ajándékoz. Azt már az oldalán megtudtam, hogy ez az ajándékozás illetékmentes. A kérdésem: Kell-e Édesapámnak a lakásvásárlás után illetéket fizetni és ha igen mennyit?

Örökölt ingatlan eladása után nem illetéket, hanem SZJA-t kell fizetni, de csak akkor ha 5 éven belül történik az eladás és  van pozitív értékkülönbözet.

Az értékkülönbözet, mint adóalap csökkenthető az eladás költségeivel és a szerzés, azaz az öröklés illetékével.

Ha így is marad értékkülönbözet, a maradék 16 %-át kell jövedelemadóként megfizetni, de ez is csökkenthető bizonyos %-al,amely % -ot az öröklés és az eladás éve között eltelt idő határoz meg.

Ha a lakóingatlan eladása és az újabb lakóingatlan vétele között 1 évnél rövidebb idő telik el, csak az eladás érték és a vételi érték pozitív különbözete után kell 4 % mértékű vagyonszerzési illetéket fizetni.

A megvásárolt lakóingatlan közeli hozzátartozónak történő ajándékozása esetén 9 % ajándékozási illetéket fizetni nem kell.

Vélemény, hozzászólás?