Vissza az előző oldalra

Ki köteles viselni az örökölt ingatlan költségeit: a tulajdonosok, vagy a haszonélvező?

Share Button

Édesanyám ajándékozás útján rám íratta a szüleitől örökölt ingatlanból rá eső 3/4 részét, 1/4 rész a nagybátyám tulajdonát képezi.

Átíráskor édesanyám haszonélvezetet tetetett a házra, a házban senki nem lakik viszont közüzemi alapdíjak rendszeresen vannak (villany ,víz,gáz,hulladék). Ezeket évek óta fizetem, holott a gáz nem is az én nevemen van hanem még nagyapámén aki még nagyanyám előtt hunyt el.

Édesanyám jár a házhoz rendszeresen, tavaly a kertet is kiadta művelésre. Én elköltöztem a településről is közben, így a fűnyírás és egyéb ház körüli teendők számomra igen költségesek lettek és nehezen megoldhatóak, viszont édesanyám szerint minden az én kötelezettségem.

Azt hallottam, hogy a haszonélvező dolga lenne mint a közüzemi számlák fizetése mint a terület rendben tartása ha él a jogaival. 

Kinek a kötelezettsége ebben a helyzetben az alapdíjak fizetése és a tisztán tartás ? Évek óta csak fizetek mindent, a rendszeres költségek számomra jelentősek és közben lehet nem is az én kötelezettségem az egész?

A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál az ingatlan birtoklása és használata tekintetében. Ezért az ingatlan 3/ 4-ed része vonatkozásába a haszonélvezőt még 1/ 4-ed vonatkozásában a tulajdonos nagybácsit terhelik jogilag az ingatlannal kapcsolatos kötelezettségek, ide értve a közüzemi költségeket, a karbantartási (fűnyírási) költségeket, de nem ide értve az ingatlan helyi adóját.

Ön mint tulajdonos az ingatlant eladhatja akár részben, vagy nagybácsival együtt egészben-haszonélvezeti joggal terhelten.

Az eladásban a haszonélvező is részt vehet haszonélvezeti jog eladóként . Ebben az esetben a haszonélvezőt megilleti a vételárból a haszonélvezeti jog ellenértéke ( Illeték Törvény 72. §).

Ha nem tudnak megegyezni az ingatlan közös értékesítésében, akkor bíróságtól lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését. Végső soron a bíróság árverés útján szünteti meg a közös tulajdont, melynek során a befolyó vételárat osztja szét a tulajdonos társak és a haszonélvezők között.

 

Vélemény, hozzászólás?