Vissza az előző oldalra

Ki lehet-e iktatni az ajándékozási szerződésből a visszakövetelhetőséget?

Share Button

Ingatlan ajándékozással kapcsolatban lenne kérdésem: ki lehet iktatni valahogy az ajándékozási szerződésből a visszakövetelhetőséget?

Fölösleges illetékfizetést szeretnénk kikerülni, de csak abban az esetben ha később az ajándék nem kérhető vissza, nem támadható semmilyen formában.

Felháborítónak tartom, hogy ingatlanban, telkekben emberek életének a munkája van benne, és családon belüli szétosztást is ekkora terhek vagy hátulütők mellett lehet csak normálisan papírozni.

Általában alapos indok nélkül  nem lehet ajándékot visszakövetelni. Az ajándékozó visszakövetelési igényét csak peres úton tudja érvényesíteni, melynek során neki kell bizonyítania az alapos indok pl. létfenntartás veszélyeztetettsége, súlyos jogsértés, meghiúsult feltevés valamelyikének fennállását.

Így  például egy mező- és erdőgazdasági földdel megajándékozott személy aki korábban kijelentette, hogy élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet kíván folytatni, de utóbb e tevékenységével végleg felhagyott, helye lehet visszakövetelésnek.

A törvény tehát csak  kivételes jelleggel, meghatározott esetekben teszi lehetővé az ajándék visszakövetelését:

-ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

-ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

-ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!