Vissza az előző oldalra

Külföldról származó hagyaték utám kell-e Magyarországon adózni?

Share Button

Tegnapi nap tudtam meg, hogy édesapám az egyik testvére után, aki Ausztráliában élt meghalt még 2014-ben és most kerestek meg minket egy ottani ügyvédi irodából az örökléssel kapcsolatosan. Egy családi ház 30%-át fogja örökölni. De mivel eladják a házat így annak vételárát fogják átutalni. Azt szeretném kérdezni, hogy édesapámnak van-e valamilyen adózási kötelezettsége itt Magyarországon, aki már 75 éves nyugdíjas.

1993. évi XXXVI. törvény a Magyar Köztársaság és Ausztrália között a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására a jövedelemadók területén, Canberrában, az 1990. évi november hó 29. napján aláírt Egyezmény alapján, az Ausztráliában eladott ingatlan után ha adót kell fizetni, azt Magyarországon még egyszer nem kell.

Minden kettős adóztatást elkerülő egyezmény lényege, hogy ha egy államban adózás történik, a másik államban adófizetés alól mentesül az adóalany.

Magyarországon egy ingatlan eladásánál, ha az lakóingatlan és 5 éve az eladó tulajdona nem kell sem adót, sem adóbevallást tenni. Az ausztrál ügyvédi iroda tudja megválaszolni, hogy az örökség eladása után kellett vagy sem adózni. Magyarországon nem kell.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!