Vissza az előző oldalra

Megszüntethető-e gondnokolt személy haszonélvezeti joga, ha igen, hogyan?

Share Button

Van egy sógorom, aki értelmi fogyatékos és az én gondnokságom alatt áll. A házban, amelyben lakunk, holtig tartó haszonélvezeti joga van.

Szeretném megtudni, hogy van- e lehetőségem arra, hogy ennek ellenére valamilyen fogyatékosok ellátására szakosodott intézetben el tudjam helyezni? Van- e valamilyen módja, hogy ezt a haszonélvezetet megszüntessem?

Sajnos kifizetni a részét nem tudom, két gyermekem van, és állást kellene vállalnom, hogy több pénzt kapjak, ugyanis eddig ápolási díjon voltam.

A gyámhatóság közreműködésével és hozzájárulásával van lehetőség arra, hogy a sógor haszonélvezeti joga megváltásra kerüljön. A haszonélvezeti jog értékét az illetéktörvény 72. §-a határozza meg.

Ezen összegért- ha a gyámhatóság is hozzájárul kifizetheti / megválthatja a fennálló haszonélvezeti jogot. Ha nem tudja ezt a megváltást teljesíteni abban az esetben konzultáljon az illetékes gyámhivatallal, esetleges ellenérték nélküli haszonélvezeti jog megszüntetés lehetőségéről, melyre abban az esetben van esélye, ha a haszonélvező már nem gyakorolja az ingatlanon fennálló haszonélvezeti jogát, mert pl. intézetben lett elhelyezve. Az intézeti elhelyezés lehetőségéről is a gyámhivatalnál érdeklődjön.

Vélemény, hozzászólás?