Vissza az előző oldalra

Mezőgazdasági terület elajándékozása

Share Button

Magyarországon élő osztrák állampolgár vagyok. Édesanyám magyar származású.  A nagypapám gazdálkodó volt, így édesanyám szántó területeket örökölt tőle. Ezeket szeretné most nekem ajándékozni, mert én gondoskodok róla, a bátyáim felé se néznek.

Megteheti-e? Hallottuk, hogy az ajándékozás Magyarországon egyenes ágon 2 éve illetékmentes. Szeretném tudni, vonatkozik-e ez a szántó területekre is?

Fontos tudni, hogy bármely Magyarországi ingatlant külföldi állampolgár törvényes öröklés jogcímen minden további nélkül megszerezhet. Nem öröklési jogviszony által pl. ajándékozás, adásvétel a szerzés csak akkor lehetséges, ha Ön magyar állampolgársággal is bír.

Azért javaslom a magyar állampolgárság megszerzését, mert más feltételekkel való szerzésnek szigorú szabályai vannak.

Ha Ön magyar állampolgársággal rendelkezi –un. kettős állampolgár lesz – édesanyja egyszerű ajándékozási szerződéssel átadhatja az ingatlan tulajdonjogát Önnek. Anélkül, hogy bárki másnak,. pl. a magyar államnak elővásárlási joga lenne.

Magyar felmenők esetén a magyar állampolgárság egyszerűsített eljárással kérelmezhető, annak megszerzése a szükséges dokumentumok benyújtásától számított egy éven belül sor kerül.

Magyar állampolgárságért folyamodhat magyar felmenőkkel, ill. magyar házastárssal nem rendelkező külföldi állampolgár is. Ezen eljárás részleteiről a területileg illetékes bevándorlási hivatalbál érdeklődhet.www.bmbah.hu

Mezőgazdasági ingatlan esetében (külterület, zártkert)  csak az szerezhet külföldi állampolgárként  külterületi ingatlant, aki legalább három éve regisztrált mezőgazdasági vállalkozó, vagy őstermelő.

Vélemény, hozzászólás?