Vissza az előző oldalra

Mi a teendő, ha szőlő van a kivonni kívánt zártkertben?

Share Button

Egy zártkerti ingatlanom átminősítését (kivonását a zártkerti művelés alól) kértem az illetékes Földhivataltól és egy nyomtatványt adtak kitöltésre, melyhez csatolni kell a hegybíró jóváhagyását.

A hegybíró megkérdezte, hogy mi van a 720 m2-es zártkerti ingatlanomon. Elmondtam, hogy 40 éve építettünk egy hétvégi házat és pihenésre használjuk.

Ültettünk néhány tőke csemege szőlőt és egy-egy meggyfa és cseresznyefa is van rajta. Erre azt a választ kaptam, ha szőlő van rajta akkor nem kapok hozzájárulást. Kérem szíves tanácsukat, hogy most vágjam ki ezt a kis csemege szőlőt és gyümölcsfákat, ha átakarom minősíttetni?

Az illetékes hegybíró nyilatkozata dönti el, hogy a borszőlő termőhelyi kataszterben nyilvántartott borszőlő ültetvény van-e a kérdezett zártkerti ingatlanon vagy sem. Ha igen, akkor a művelés alóli kivonás csak akkor lehetséges, ha a szőlő kivágásra kerül, arról a hegybíró helyszíni szemle alapján meggyőződik és írásbeli igazolást állít ki arról, hogy az ingatlanon borszőlő ültetvény nem található.

Az igazolás eredeti példányát kell az illetékes földhivatalhoz benyújtani a zártkerti művelés alóli kivonási kérelem mellé.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!