Vissza az előző oldalra

Mi az ajándékozás menete?

Share Button

Az első házasságomból két fiam született. Második házasságomat 1983-ban kötöttem. Van egy 55 m2-es első emeleti panel lakásunk (nekem volt önkormányzati lakásom, mikor a jelenlegi férjem hozzánk költözött, amit 1992-ben megvásároltunk az önkormányzattól).

Szeretnénk a fiaimnak ajándékozni, mivel a nyugdíjunk nem túl magas, egészségi állapotunk sem túl jó. Ők segítenek mindenben. Azt szeretném tudni, hogy kell-e illetéket fizetni, mi az ajándékozás menete?

Közeli hozzátartozók közötti ajándékozás illetékmentes. Ez vonatkozik az édesanya és gyermekei közötti ajándékozásra. A nevelőapa lakásajándéka már nem illetékmentes (9 %). Érdemes megfontolni az adásvételt, amely csak 4 %-kal illetékel. 

Az ajándékozási okiratot általában ügyvédek készítik, melyhez szükséges az ingatlana aktuális tulajdoni lapja, és a földhivatalnak 6600 Ft eljárási illeték megfizetése, továbbá az okiratot szerkesztő ügyvéd díjának kiegyenlítése,mely szabad megállapodás tárgya.

Az ajándékozási szerződés földhivatali benyújtását követő 60 napon belül a tulajdoni jog változás megtörténik a vonatkozó tulajdoni lapon.

Önnek illetékmentesen lehetősége van az ajándék tárgyán holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítania .

Energiatanúsítványt készíttetni nem kell ajándékozási jogügyletnél.

Vélemény, hozzászólás?