Vissza az előző oldalra

Mikor osztható az építési telek? Eladható-e osztatlan telek építési telekként?

Share Button

Van egy 1487 négyzetméteres kertünk Balkányban, amelyre van építve egy 90 négyzetméteres ingatlan. A kert megközelíthető elölről és hátulról is, és belterületen van. Ezt ketté szeretnénk osztatni és a egyik felét eladni építési teleknek.

Voltunk a hivatalban és ott azt mondták,hogy e kert nem osztható ketté mivel nem lesz meg a 900 négyzetméter építési telek. Ez valóban így van, hogy 900 négyzetméter alatt nem lehet telekre építeni?

Az önálló telek kialakításához szükséges önálló telekméret nagyság településenként van leszabályozva.

A helyi rendezési terv és építési szabályzat dönti el azt, hogy egy telek hány százalékban beépíthető, ill. a telek mely részére lehet építeni.

Ha az Önök esetében a helyi szabályozás az önálló helyrajzi számon történő telekkialakítást nem teszi lehetővé, azt kell megvizsgálni. hogy osztatlan közösben, kizárólagos természetbeni használat mellet az eladásra szánt telekrészre lehet-e önálló épületet építeni, ill. milyen paraméterekkel. Erről az illetékes építéshatóságnál tájékozódhat.

Fontos tájékozódni arról is, hogy a közműcsatlakozás milyen feltételekkel oldható meg az eladásra szánt telekrész esetében.

E tények ismeretében dönthet úgy, hogy a telek egy részét osztatlan közösben építésre meghirdeti.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!