Vissza az előző oldalra

Örökhagyó halála után mit örököl a feleség és mit a gyerekek az új ptk. szerint?

Share Button

Az első feleségem elhunyt, két gyermekem van az első feleségemtől, már nagykorúak. Újra házasodtam, a lakás amiben lakunk 1/1 tulajdoni részben az enyém.

A lakáson van 2,3 millió forint felújítási hitel, ezáltal elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. A gyerekeknek nincs saját lakásuk, az egyikük albérletben lakik, a másik külföldön dolgozik, életvitelszerűen ott él.

Ha én halnék meg előbb, akkor hogyan alakul az öröklés, mit takar az új Ptk. szerint ebben az eseteben az özvegyi jog, (ill. mi a különbség haszonélvezeti jog és az özvegyi jog között) ill. ha a feleségem nem szeretné, beköltözhetnek-e a lakásba a gyerekek?

A haszonélvezeti jog egyik formája az özvegyi jog, mely a túlélő házastársat megillető haszonélvezeti jog.

Az új Ptk. az örökhagyóval utolsóként közösen lakott lakóingatlanra és annak berendezési tárgyaira enged özvegyi jogot a túlélő házastársnak.

A túlélő házastárs egy gyermekrészt örököl ez mellett, így az Önök esetében 1 / 3 –ot. A gyerekek szintén 1 / 3 –ot örökölnek, azonban abban a lakásba, ahol a túlélő házastárs özvegyi joga van bejegyezve csak a feleség hozzájárulásával lakhatnak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!