Vissza az előző oldalra

Öröklöm-e testvérem adósságát, ha nincs más örökös?

Share Button

Testvérem  után tartozást örökölök,ha ő elhuny. Családja nincs, jelenleg  édesanyánkkal él, de a ház a z ő tulajdonába került, mivel én lemondtam az örökségemről az ő javára.

Egyéni vállalkozóként dolgozik, de felhalmozott kb 15 millió forint adósságot, különböző jogcímeken (NAV, devizahitel, stb.).

A ház már végrehajtás alatt van, az édesanyámnak van rajta haszonélvezeti joga. Kilakoltatható az édesanyám, ha eladásra kerül a ház? Az öcsém nagyon rossz egészségi állapotban van, várható, hogy sokáig fog élni. Örökölhetem a tartozását?

Ha tartozás miatt egy ingatlan végrehajtás útján kerül értékesítésre, ez két módon történhet: lakottan, vagy lakatlanul.

Édesanya haszonélvezete kimeríti a lakottság fogalmát. A végrehajtási vevőnek tudomásul kell vennie a lakottságot,  egyébként is ezért fizet jóval alacsonyabb árverési árat, mint a ha üres ingatlant vásárolna.

Az ilyen vásárlások általában befektetési jellegűek. A haszonélvező édesanya esetében a befektetési vevő joggal számíthat arra, hogy az idő múlásával tehermentes ingatlana lesz.

Testvér által felhalmozott adósság öröklése esetén az örökös testvérnek lehetősége van a hagyatéki tárgyaláson az örökséget visszautasítani.

Vélemény, hozzászólás?