Vissza az előző oldalra

Végezhető-e átalakítás az osztatlan közös ingatlanon a tulajdonostársak beleegyezése nélkül?

Share Button

Osztatlan közös tulajdonú házrészben lakom, a másik fele egy családé. Sajnos az ingatlan fekvésénél fogva az én részemen találhatóak a melléképületek, ( fáskamra, műhely, egyéb tároló) amit a másik tulajdonos az én területemen való átjárással közelít meg.

Nem készült megosztási szerződés, csak szóban egyeztünk meg, és a két ingatlanrész és kert is csak szóban történő megegyezés alapján lett kettéválasztva kerítéssel.

A tulajdonostársam most azzal az ötlettel állt elő, hogy az ő tulajdonát képező melléképületből lakást akar kialakítani a még kiskorú gyermekei részére, mondván, hogy ezt ő megvette az ingatlanrészével együtt és azt csinál belőle, amit csak akar. Ebbe én nem szeretnék beleegyezni, mivel ez súlyosan sérti a magánélethez való jogomat és a jövőbeli ingatlaneladási esélyeimet is.

Kérdésem, hogy a beleegyezésem nélkül megteheti e a sufni lakássá való alakítását, illetve megosztási szerződést kierőszakolhatok -e utólag, mivel az ingatlant 2 éve vásárolták meg és én sajnos nem voltam tisztában azzal, hogy ezt a szerződést meg kell- e kötni ügyvéd előtt, vagy sem, illetve, hogy komoly hátrányom származhat ebből.

Az ingatlanra fennálló osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonos társak együttes döntése szükséges az ingatlan bővítéséhez, új ingatlan építéséhez. Ennek hiányában az építésügyi hatóság az építkezést nem engedélyezi.

 

Vélemény, hozzászólás?