Vissza az előző oldalra

Osztatlan közös tulajdonú nyaraló vásárlása

Share Button

Apartman ház megnevezésű ingatlanban szeretnék egy lakást vásárolni. Az épületben nagyon sok tulajdonos társ van. A lakás még nincs külön helyrajz számon, tehát a nagy házból egy töredék osztatlan közös tulajdoni hányadot képvisel.

Szeretném tudni kötelező-e minden tulajdonos társat kiértesíteni (több mint 100 ajánlott tértivevényes levél, ami nem kis költség).

Másik félelmem, hogy mivel alacsony árban egyeztünk, attól tartok, valamelyik tulajdonos társ megveszi előlem a lakást. Szeretném tudni, van-e valami módja az indokolatlan költségek elkerülésének, és annak biztosítására, hogy az enyém legyen a lakás.

Két javaslatom van: A társasház alapító okirata dönti el, hogy az alapítók az elővásárlási joggyakorlást kizárták-e vagy sem.

Ha kizárták, Önnek szerencséje van, mert csupán az adásvételi okirat benyújtásával és az alapító okirat ezen rendelkezésére hivatkozással a lakás az öné lehet.

Ha nem zárták ki, első körben egy kis tulajdoni rész ajándékozásában egyezzen meg eladójával, Ezáltal Ön is tulajdonos társ lesz az ingatlanban.

Mivel tulajdonostársak egymás közti adásvételénél elővásárlási joggyakorlás nincs, ezért második körben az lakás egésze adásvételi szerződéssel lehet már az öné.

Vélemény, hozzászólás?