Vissza az előző oldalra

Tulajdoni jog rendezésének lehetőségei

Share Button

19 évvel ezelőtt váltunk el első feleségemmel. Akkor én megváltottam az ő részét és egy éven belül  részletekben kifizettem a közös ingatlanunk felét. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést akkor még elég volt egymás között megírni és két tanú előtt aláírni. 

A szerződésben ő vállalta, hogy a teljes vételár megfizetését követően intézkedik, hogy az ingatlan egésze a nevemre kerüljön.

Most van egy vevőm, akinek szeretném eladni a házat, és kiderült, hogy a ház fele még mindig a volt feleségem nevén van. Válásunk óta nem találkoztunk. Szeretném tudni, milyen lehetőségeim vannak az eladásra?

Ha a volt feleség együttműködő, és hajlandó ügyvédi adásvételi szerződést aláírva a korábbi eladási szerződést megismételni, az Önök ügye egyszerűen megoldható.

Ha a volt felesége elzárkózik az új szerződés aláírásától, bonyolultabb eljárás következik. Az ingatlan eladása előtt bíróságtól kell kérnie a közös tulajdon megszüntetését. Ebben a perben tudja bizonyítani, hogy Ön a vételárat már majdnem húsz éve megfizette.

A bíróság – megváltás jogcímen – jogosult az ingatlan tulajdoni jogát  Ön nevére írni .

Javaslom, hogy kössenek a vevővel előszerződést, és ebben a végleges szerződés megkötése feltételéül azt írják, hogy ha az Ön nevén lesz kizárólagosan az ingatlan tulajdoni joga, megkötik a végleges adásvételi szerződést.

Az előszerződés komoly biztosíték mindkét fél részére: az eladó másnak ez előszerződés hatálya alatt nem adhatja el, nem terhelheti meg az ingatlant, a  vevő pedig a feltétel bekövetkeztével köteles az adásvételi szerződét megkötni és a vételárat megfizetni.

Bármelyik fél szerződésszegése esetén a  végleges adásvételi szerződés létrehozását  a másik fél bíróságtól kérheti.

Vélemény, hozzászólás?