Vissza az előző oldalra

Van-e mód az ajándékozási szerződés felbontására?

Share Button

Szüleim 2/3-rész tulajdonnal rendelkeznek (anyukám 79, apukám 91 éves) egy budapesti kertes házban.

Édesapámnak van egy fia még az első házasságából. Már több mint 40 éve nem tartják semmilyen módon sem a kapcsolatot. Mostohabátyám második házasságából született egy lánya, apukám unokája. Ők tartották a kapcsolatot.

Mivel apukám már öreg és Alzheimer kóros, hirtelen ötletből adódóan (azért, hogy a fia ne örökölhessen utána semmit) ajándékozási szerződéssel, ügyvéden keresztül az ingatlan rá eső tulajdoni részét unokahúgomra íratta.

Pár hónap után megbánta ezt a cselekedetét és most már visszacsinálná az egészet. Erre van törvényes lehetőség? Illetve, ha apukám meghal, az ú.n. köztes részre igényt tarthatok-e, és ebben az esetben az mi módon jelenne meg az örökségemben, pénzben, vagy tulajdoni hányadban?

Cselekvőképes felek között úgy az ajándékozás, mint a visszaajándékozás vagy ajándékozás közös megegyezéssel felbontása érvényes jogügylet. Ha a felek között kiskorú szerepel az illetékes gyámhivatal engedélyét is be kell szerezni.

A kötelesrész mértéke a törvényes örökrész 1 / 3-a , melyet elsősorban pénzben, míg másodsorban tulajdoni illetőségben lehet kiadni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!