Vissza az előző oldalra

Van-e szja fizetési kötelezettség testvér részére történő adásvétel esetén?

Share Button

Feleségem apja halála után örökölt egy kecskeméti házrészt. – Apja testvére megvásárolná tőle, melynek ráeső értéke tulajdonlap szerint 600.000 Ft. – Feleségem nyugdíjas. 

Ügyvéddel lenne megkötve az adás-vételi szerződés, mely állítólag adómentes és nem kell tenni adóbevallást. – Aggályom, hogy ez lehet, hogy adóköteles jövedelem, melyet össze kellene vonni a nyugdíjával? –

Vagy nem, mert nem kell fizetni, mivel az öröklött rész illetékmentes egyenes-ági rokon után? – Vagy 600.000 Ft-os adásvétel nem tartozik adó alá és ezért nincs is mit bevallani?

Egy adásvételt mindig két oldalról kell vizsgálni:

A vevő oldaláról 4 % vagyonszerzési illetékfizetés merül fel , kivéve ha eladóval közeli hozzátartozó.

Eddig a rokonsági fokig illetékmentesen lehet vásárolni ingatlant. Az eladó oldaláról 15 % SZJA fizetési és adóbevallási kötelezettség merül fel, de csak akkor, ha az adásvételből fakadóan jövedelme keletkezik az eladónak és a szerzéstől számított 5 éven belül adja el az ingatlanát.

Ha az ön felesége 5 éven túl értékesít az örökléshez képest vagy 5 éven belül de ugyanazon áron adja el, amennyi értéken örökölte az ingatlant  adófizetési kötelezettsége nincs – ’’összevonási’’ kötelezettség pedig szóba sem jön, mert az ingatlan értékesítési jövedelem külön adózik.

 

Vélemény, hozzászólás?