Vissza az előző oldalra

Bérleti szerződésben biztosított elővételi jog biztosítja-e az adásvételi eljárásban is az elővételi jogot?

Share Button

Van 1 1000 m2-es zártkerti ingatlanunk, melyet bérleti szerződéssel bérbe adtunk, a bérleti szerződésben elővásárlási jogot biztosítottunk a bérlőnek, mivel a területen beruházott és a bérbe vételkor jelezte vételi szándékát, ennek határideje máj.15.

Az új törvény miatt nem tudjuk hagyományos módon megvásárolhatja-e?

Az új földforgalmi törvény kétfajta elővásárlási jogot ismer el. : A PTK szerintit és a Földtörvény szerintit. A szerződéses elővásárlási jog kikötése tehát háttérbe szorul és az ingatlan eladása esetén -mivel egy hektár feletti- a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultak élveznek előnyt.

Ez azt jelenti, hogy az adásvételi szerződés 60 napra történő kifüggesztése során, ha a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jog jogosult él az elővásárlási jogával, úgy a Megyei Földhivatal a jóváhagyási eljárásban őt részesíti előnyben és nem a az ön vevőjét, akinek elvásárlási jogot engedett.

A beruházás Önök közötti elszámolás tárgyát fogja képezni, amennyiben nem az Ön bérlője, mint vevője kerül jóváhagyásra a Megyei Földhivatal által.

A vételárban természetesen Önök érvényesíthetik a beruházás összegszerűségét, melyet a kifüggesztésre váró adásvételi szerződésében rögzíthetnek, növelve ezzel a vevő esélyét.

Fontos tudnia, hogy a jóváhagyási eljárásban a vizsgálat tárgyát képezheti az adásvétel tárgyát képező ingatlan piaci forgalmi értékének realitása.

Vélemény, hozzászólás?