Vissza az előző oldalra

Bt alapítás – járulékfizetési kötelezettség

Share Button

Ingatlanközvetítő betéti társaságot alapítottam. Én vezetem az üzletet, képviselem a céget, mint a társaság beltagja, feleségem munkaviszonyban dolgozik üzletünkben.

Azt hallottam, hogy nekem nem lehet a minimálbér alapján fizetnem a társadalombiztosítást és egyéb járulékot, hanem a szakmai elvárt jövedelem után kell. Vonatkozik ez a feleségemre is?

A Magyar Alkotmánybíróság határozata értelmében – mely megerősítette az illetékjogszabály módosítását – a vállalkozóknak legalább a tevékenységükre jellemző kereset szerint kell szja-t és tb-t fizetniük.

Aki ezt nem tudja kitermelni, annak továbbra is legalább a minimálbér a minimális járulékalap. A szabály csak a személyesen közreműködő társas vállalkozókra vonatkozik így Önre feltételezve hogy a társaságnál Ön nem áll munkaviszonyban, hanem elmondása szerint tagsági viszonyban látja el az üzletvezetést.

Akik munkaviszonyban dolgoznak a cégükben – mint pl. az Ön felesége – azokra nem vonatkozik az elvárt jövedelem, Őket a munkaszerződés alapján kell megítélni.

Fontos tudni, hogy egy Betéti Társaságnál csak akkor láthat el a beltag munkaviszonyban feladatokat, ha erről a társasági szerződés is így rendelkezik.

Ha ez nincs belefoglalva az alapító okiratba -és ezt a formát szeretnék – akkor módosítani kell a társasági szerződést. Mindezeken felül munkaszerződés megkötése is szükséges feltétele a jogviszonynak adózási szempontból munkaviszonnyá minősítésének.

Vélemény, hozzászólás?