Vissza az előző oldalra

Eladható-e eltartással terhelt ingatlan? Jár-e köteles rész?

Share Button

Édesanyám az egyik unokájával és annak a férjével tartási szerződést kötött, hogy amiért eltartják a háznak az anyai részét megkapják, mivel édesapám már régebben meghalt, erre ők betették öt az otthonba hogy nem tudja magát ellátni pszichiátria kezelés alatt állt.

Közben kerestek vevőt a házra és ügyvéd előtt eladták én mint a lánya az apai részt megkaptam ők meg a ház többi részét. Ügyvéd előtt eladtuk.

Miután eladtuk a házat az otthonba meghalt édesanyám a temetésről nem is szóltak nem is voltam jelen a temetésén csak úgy tudtam meg utólag kérdésem az lenne hogy nekem mint a lányának jár e a köteles rész.

Az Ön által vázoltak a régi ptk. idejében történhettek. Az eltartási szerződés a  köteles részt kizárja. Más kérdés, hogy eltartási szerződés hatálya alatt érvényes adásvétel nem történhet az eltartással terhelt ingatlanra, hiszen a tulajdoni lapon tartási jog van bejegyezve, amely csak halotti anyakönyvi kivonattal törölhető az ingatlannyilvántartásból.

Az ingatlan tovább értékesítésének bevétele az eladót illet, abból Önnek köteles rész  nem jár, ugyanis kötelesrész csak hagyatékból jár.

Vélemény, hozzászólás?