Vissza az előző oldalra

Elárverezhető-e a közös tulajdonú ingatlan a haszonélvező tartozásai miatt?

Share Button

Van egy lakás, ahol én vagyok a holtig tartó haszonélvező, a testvéreim a tulajdonosok és nekem van még 1/3 tulajdon részem. Sok közüzemi, közös költség számlát halmozom fel, én lakom a lakásban.

Elárverezhetik e a lakást a fejem fölül kilakoltathatnak e a lakásból? Az én közös költségemet rá terhelhetik e a testvéreim tulajdon részére is a lakásból?

Testvéreimnek van saját 100 %-os tulajdonú ingatlanuk. Ráterhelhetik -e az én tartozásomat az ő másik ingatlanukra, vagy csak arra az ingatlanra lehet ráterhelni a tartozást, amely ingatlanon tartozás van?

Az ingatlan által képződött tartozások az ingatlanra ráterhelhetők. Az ingatlan tulajdonostársai közül bármely tulajdonostárs ellen indult végrehajtási eljárás, csak az adott tulajdonostárs ( a végrehajtás alanya)  tulajdoni hányadára jegyezhető rá.

A végrehajtással terhelt ingatlan vagy ingatlan tulajdoni hányad végrehajtás során elárverezhető függetlenül attól, hogy az ingatlan lakott vagy lakatlan. Amennyiben lakott az a tény csupán a kikiáltási ár összegében jelenik meg, ugyanis ebben az esetben a kikiáltási ár a lakottság értékével csökken.

Vélemény, hozzászólás?