Vissza az előző oldalra

Eltartási szerződés kötésével elkerülhető-e, hogy köteles részt kelljen fizetni az örökségből?

Share Button

„Köteles résztől egy örököst megfosztani kitagadással lehet vagy öröklési, tartási szerződés kötésével. Ez utóbbi kettő esetében szükséges legalább 2 évnek eltelnie a szerződéskötés és a halál eset között.”

Mindenféleképpen szeretném első házasságomból született gyermekemet, teljesen kizárni az örökségből. 6 évvel ezelőtt, írásban közölte velem, hogy nem kívánja tartani velem a továbbiakban a kapcsolatot.Azóta nem beszéltünk, nincs semmiféle kapcsolat közöttünk.

A kitagadás nem 100%-os megoldás, viszont Ön ír egy másik lehetőségről: a tartási szerződésről. A kérdésem az lenne, hogy pontosan ez mit is jelent és hogy köthet-e szerződést a velem egy háztartásban élő, második házasságból született gyermekemmel ? Ebben az esetben, 100 %-os lenne a köteles részből való kitagadás?

A tartási szerződéssel a tulajdoni jog – ingatlan estében – azonnal az eltartó nevére kerül bejegyzésre.

A kötelem a két fél között, hogy  szükség esetén  gondozni,  illően eltemettetni kell az eltartottat. Ez közeli hozzátartozók között is érvényes, de az új szabályok szerint  legalább két év  kell hogy teljen az eltartási szerződés kötés és  eltartott halála között hogy  kötelesrészt ne kelljen fizetni.

Vélemény, hozzászólás?