Vissza az előző oldalra

Építményadó csökkentése haszonélvező bejelentésével

Share Button

Siófokon rendelkezem lakóházzal. Mivel nem vagyok állandó lakosként bejelentkezve, sokallom a fizetendő ingatlanadó mértékét.

Egyik unokám itt dolgozik siófokon, és a házamban lakik, a másik Ausztriában egyetemista. Szeretném tudni, van –e lehetőségem arra, hogy a fizetendő helyi adó mértékét valamilyen módon csökkentsem?

A válaszhoz tudni kell, ha az ingatlan tulajdonosa, vagy haszonélvezője életvitel szerint lakcímkártyával igazolhatóan állandó lakosként van az ingatlanba bejelentve, akkor a helyi adó mértéke lényegesen kevesebb. Siófokon pl. 80 m2-ig adómentességet élvez a tulajdonos vagy a  haszonélvező.

Javaslom, hogy unokájára ajándékozzon (unokájával alapítson) haszonélvezetet. Ehhez ügyvédi okiratba foglalt haszonélvezeti jog  alapítás szükséges. Az okirat alapján az ingatlan tulajdoni lapjára jegyzik fel a haszonélvezeti jogot.

Sokan nem tudják, hogy, haszonélvezeti jogot határozott időre (néhány évre is) lehet alapítani, nem csak élethosszig tartóan. Továbbá haszonélvezet alapítható az ingatlan egy részére vagy egészére is. Megjegyzem, ha csak a fél ingatlanra jegyeztetnek fel haszonélvezetet, akkor az ingatlanadó kedvezmény is csak az ingatlan felére vonatkozik.

Az elmondottak természetesen külföldi és magyar állampolgárokra egyaránt vonatkoznak. Fontos tudni, hogy a haszonélvezeti jog alapítása egyenes ági rokonok között ajándékozásnak minősül és ez által illetékmentes. Az okiratszerkesztésen túl csupán a földhivatali eljárás díját kell megfizetnie.

Tájékoztatom, hogy lehetősége van arra is, hogy egyidejűleg mindkét unokáját megajándékozza haszonélvezettel akár a teljes ingatlanra vonatkozóan. Az Ön esetében a helyi adó kedvezmény igénybe vételéhez elegendő, ha csak a siófokon dolgozó és élő unoka jelentkezik be az ingatlanba.

Ha egyidejűleg több unokája javára ajándékoz haszonélvezetet, akkor a földhivatali  bejegyzési illeték nem többszöröződik (csak egyszeres díjat kell fizetnie: 6600.-ft-ot).

Vélemény, hozzászólás?