Vissza az előző oldalra

Érdemes-e elfogadni egy lakás tulajdoni hányadát, mint örökséget, amelyben más örökös lakik?

Share Button

Örökölni fogok elhunyt édesapám után ingatlan tulajdonrészt, közösen testvéremmel és édesanyámmal. Az ingatlan tehermentes.A házban édesanyám és testvérem laknak, én külön lakom.

Az a kérdésem, hogy én a tulajdonrészem miatt tartozom-e bármilyen felelősséggel a magán vagyonommal arra az esetre ha az ingatlant valamilyen módon jelzáloggal megterhelnék a tudtomon kívül?

Van-e állagmegóvási kötelezettségem (felújítások, ablakcsere stb.), ha én nem lakom a házban? Tehát származhat-e az öröklésből bármilyen hátrányom, érdemes-e megfontolni az örökrész átengedését?

Érdemes az örökséget elfogadnia. Az Ön tulajdoni illetőségét a tulajdonostársa nem terhelheti meg. A közös tulajdon szabályai szerint az állagmegóvás estleges szükségszerű/rendkívüli felújítás Önt is terhelni fogja  – tulajdoni hányadának megfelelő mértékben.

A nem használt és esetleg más által használatba vett (vagy adott) ingatlanrésze után használati díj illeti meg. Bármikor kérheti a közös tulajdon megszüntetését, melyet vagy megváltással vagy közös értékesítéssel lehet elérni, de végső soron bírósági árverés útján.

Vélemény, hozzászólás?