Vissza az előző oldalra

Hogyan értékesíthető a hitellel terhelt ingatlan?

Share Button

Szüleim halála után a két testvéremmel örököltünk 1 kertes ingatlant. Édesanyán után hárman egyenlő mértékben. Édesapám után is hárman egyenlő mértékben örököltünk, de én az én részemet a 2 fiamnak adtam tovább mint ajándék.

Sajnos a banki hiteleimet nem tudtam fizetni, így az egyik bank megterhelte az ingatlant. A megterhelt összeg jóval több mint az ingatlan napi valós eladási értéke.

Állítólag csak úgy értékesíthető az ingatlan, ha én kifizetem a megterhelt összeget. Sajnos nincs lehetőségem megtenni. A többi bank a keresetemből a maximálisan levonható 50%-t már vonja.

Hogyan lehet megoldani az értékesítést? Tudom, hogy az én részemből a bank részesedik csak. Milyen feltételekkel lehet mégis eladni, hogy a többiek pénzhez jussanak?

Az ingatlannak nem csak az 1 / 1 –ed tulajdoni joga értékesíthető, hanem pl. az 5 / 6 –od tulajdoni jog is. Az Ön esetében a példában ez azt jelenti, hogy az 5 / 6 –od tehermentes eszmei hányad piaci forgalomban eladható, akként, hogy a vevő Önnel osztatlan közös tulajdonba kerül.

Ez azonban nem életszerű, hiszen kevés ilyen vevő van az ingatlanpiacon. Ha tehát az egész ingatlant akarják értékesíteni a tehermentesítés elkerülhetetlen. Ez történhet saját erőből – mint a gyakorlatban szokás- vagy a vevő által biztosított foglaló, előleg vagy vételár részletből is.

Amennyiben a vevő által biztosított vételár sem fedezi a teljes banki hitel összegét, úgy azt Önök saját forrásból kell kiegészítenie.

Vélemény, hozzászólás?