Vissza az előző oldalra

Hogyan jelenthető ki, hogyan bírható távozásra a lakcímre bejelentett lakó?

Share Button

10 éve együtt élek egy férfival, akit állandó lakcímemre bejelentettem.

A lakás az én tulajdonom, neki nincs ingatlana. Szigeteltettem a házat s felújítottam belül, mindezt a saját pénzemből, mivel az Ő keresete 37500 Ft .

Halálom esetén az örökös a lányom , de a lakásból hogyan lehet kitenni utána illetve mit követelhet a lányomtól?

Az a típusú élettársi kapcsolat – melyet Ön vázol – nem lehet öröklés alapja. Az Ön örököse a lánya – feltéve ha nem megy férjhez és nem élnek az Ön szülei. Az állandó bejelentett lakcím nem jogosít senkit  a lakás használatára csak ha más jogcímen ez részére megengedett.

Jelen esetben Ön engedett szívességi lakáshasználatot élettársának,ezért lakhat ott. Ha örököse a lakhatást  nem engedi tovább  és élettárs nem költözik el és nem jelentkezik ki onnan, az örökös a helyi jegyzőhöz fordulhat jogorvoslatért.

Ha elköltözik élettárs de nem jelentkezik ki onnan,akkor a lakásból való kijelentése a helyi polgármesteri hivatalnál intézhető lakóhely érvénytelenségének megállapítása útján.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

  •  A kijelenteni kívánt személy nem lakja a lakást, azt önszántából hagyta el és minden ingóságát ( akár ruha, vagy televízió…..) magával vitte.
  •  A kijelenteni kívánt személy ismert tartózkodási helyét, amennyiben ismeretlen helyre távozott akkor azt a tényt.
  •  A kérelmező és két tanú ( szomszéd ) aláírását, amivel igazolják, hogy a kérelemben leírtak a valóságnak megfelelnek.
  •  Személyi adatokat ( név, lakcím, személyazonosító igazolvány száma ),tulajdoni lapot, eljárási illeték megfizetés igazolást

 

Vélemény, hozzászólás?